Magazinul pe care vroiam să îl deschidem ar fi fost în curtea unei clădiri vechi din centru. Țineam mult la idee, pentru că ceea ce oferim noi merită pipăit, simțit, mirosit. Am plătit un designer de interior, avem un proiect fain, culori alese, tot. Spațiul e încă acolo, dar magazinul e doar online. Nu s-au aliniat astrele pentru buticul cochet pe care îl planificaserăm. Deocamdată.
A durat însă mult timp să ne lămurim cum se deschide un magazin online. Știi cât de ușor pare, dacă îi asculți pe alții, în special atunci când vor să îți vândă ceva? „Identifici un produs care se caută și pe care îl poți vinde, faci un SRL, deschizi cont în bancă, te înțelegi cu un curier și un procesator de plăți și gata! În trei săptămâni poți vinde!” Tehnic vorbind, au dreptate. Practic, sunt zeci de mici „cute” care mai trebuie netezite, detalii care trebuie reglate. Și pentru fiecare dintre ele, sunt o mulțime de soluții posibile. De aceea a durat mult timp.
Una dintre rețetele succesului spune că e foarte bine să ai cliente înscrise în lista de email. Și că e foarte bine să le scrii înainte de week-end. Dar „tiparul” ăsta nu stă bine pe toată lumea. Poate că ultimul lucru pe care îl vrei vineri seara este să deschizi un mesaj și să vezi că e reducere la demachiant*, când tu nu te-ai machiat de când nu era obligatorie masca.
Există agenții care scriu mailuri pentru magazine online. Primim o ofertă de acest fel o dată pe săptămână: „Mailuri care vând! Stabilim împreună obiectivele”. Nu am stabilit încă nimic, pentru că mailurile noastre nu trebuie să îți vândă nimic. Și nici nu cred că Angela, care a scris ieri un mail pentru clientul care vine țeavă de cupru și azi două postări pe facebook pentru clientul care importă pături pentru bebeluși din China, are dispoziția să scrie pentru noi în felul în care ne dorim. Și, dacă te-ai întrebat vreodată de ce majoritatea reclamelor pe care le vezi te lasă rece, e fix din acest motiv. Pentru că le sunt indiferente inclusiv celor care le scriu.
Pe de altă parte, pentru cei mai mulți oameni, scrisul la comandă este ca vorbitul în public. Reflectoarele te bat în cap, vrei să ți se transmită pasiunea, dar ți se pare că spui numai prostii și că tot discursul tău compus în trei zile se va încheia cu hohotele de râs ale celor pe care încerci să îi convingi că ai găsit soluția la problemele lor. Și atunci ce să faci?
„Trebuie să scrii ceea ce își dorește clientul tău ideal să citească!” - E sfatul unui alt guru care vrea să îți ia banii ca să te învețe cum să te îmbogățești. Acum serios, nu-i așa că e ușor să faci afaceri, chiar și cu produse cosmetice de nișă, când poți să cumperi asemenea informații și sfaturi valoroase? Cum nu ne-a trecut prin cap să îți scriem exact ce vrei tu, „clienta ideală”, să citești?
Talentul acestor „croitori”, ca să continui cu metaforele textile, este că spun lucruri atât de vagi, încât aproape tot timpul au dreptate în același timp în care bat câmpii. Ei mi-ar spune că, dacă ai citit acest mail și ți-a plăcut, atunci ești clienta ideală. Iar dacă nu ți-a plăcut, nu am scris eu neapărat prostii, ci poate că nu ți se potrivește ție, fiindcă tu te-ai înscris doar ca să primești reduceri. Sau o fi din cauză că l-am trimis luni la prânz, nu vineri seara, când, cine știe, poate ți-ar fi plăcut.
Însă nu vom afla niciodată, pentru că e luni la prânz, când Angela, fata care trebuie să scrie despre păturici din China, visează la concediu, iar eu voi continua să trimit mailuri când simt că mi-ar plăcea mie să le citesc. Probabil asta mă face și pe mine una dintre clientele ideale ale altcuiva.
* Nu e reducere la demachiant pe Sincreto, dar promoția cu săpun + dezinfectant spray e încă activă.