Pielea foarte uscată este o problemă dacă apar și crăpături sau fisuri, pentru că sunt locuri care se pot infecta. Iar înainte să apară crăpăturile, ai acea senzație neplăcută de piele care „ține”, care nu mai este elastică. E bine să nu ajungi acolo, pentru că atunci deja produsele cosmetice nu mai ajută și vizita la dermatolog pentru tratament devine obligatorie.
Nu toată pielea suferă la fel
Iarna, prin expunerea la frig, anumite părți sunt afectate mai mult. Mâinile și fața sunt mai încercate de contactul cu aerul rece și de multe ori uscat. Teoretic, pielea e piele și laptele de corp poate fi și cremă pentru mâini. Doar că mâinile tale ating sute de suprafețe pe zi, iar apoi le speli cu săpun mai mult sau mai puțin ieftin și prost de multe de ori pe zi (sper!). De aceea, cremele speciale pentru mâini au formule mai potrivite pentru acest „mod de folosire”.În principiu, cremele de mâini funcționează cam la fel: o substanță uleioasă amestecată cu apă intră in piele, unde reține apa și astfel creează efectul de hidratare. Pe vremuri, oamenii se dădeau cu vaselină pe mâini ca să prevină uscarea excesivă și funcționa, într-un fel. Poate că în 2022 nu mai vrei să îți pui pe mâini însă un derivat din petrol, ceea ce e foarte bine. Mai ales că, între timp, am descoperit că putem înlocui vaselina cu uleiuri de proveniență naturală, cum sunt cele din măsline, migdale sau alte plante. Dar pielea uscată nu înseamnă piele din care lipsește uleiul, ci piele din care lipsește apa.
Cum să ai grijă de mâini iarna?
Dacă ai mâinile crăpate, e foarte probabil ca o cremă de mâini să nu fie suficient și trebuie să vorbești cu un medic. Dacă ai mâinile uscate, mai ales iarna, sau din cauză că te speli foarte des pe mâini, putem continua.
Întâi, gândește-te dacă stai într-un mediu foarte uscat. Poate că acasă, poate că la birou, e foarte uscat aerul. Iarna, aerul din interioare, încălzit, e mai uscat decât vara. Nu uita să bei minimum 2 litri de apă pe zi, iar 3 litri ar fi și mai bine. Aerul uscat, în interior sau exterior, duce la piele uscată.
Apoi, nu te spăla cu apă foarte fierbinte, pentru că ea îndepărtează substanțele uleioase, ce rețin umezeala în piele.
Mai departe, aproape orice cremă pentru mâini este mai bună decât nimic. Dar noi am evita cremele foarte ieftine sau pe cele dubioase, pe care nici nu poți citi ce scrie. Nu înțeleg de ce oamenii dau 200 de lei pe o cină în oraș și 14 lei pe o cremă de mâini. E mai sănătos să dai 14 lei pe un sandviș și 100 de lei pe o cremă pentru mâini corectă și cu ingrediente de calitate.
Cum funcționează cremele pentru mâini?
Cele mai multe creme pentru mâini au ca ingredient principal apa. Ea se absoarbe în piele în timpul aplicării, iar o parte se va evapora. În mod ideal, vei pune cremă pentru mâini pe piele imediat după ce te-ai spălat, ca să reții o parte din apa care deja a intrat în contact cu pielea.
O altă clasă de ingrediente importante sunt cele grase, care formează o barieră pe pielea ta, care împiedică uscarea. Vorbim despre uleiuri sau substanțe grase ca acizii grași, lanolină, lecitină, parafină sau acid stearic. Acestea blochează trecerea apei prin piele dinspre interior spre exterior și evaporarea ei.
Al treilea tip de ingrediente sunt umectanții, care trag umezeala din aer și o infuzează în piele. Aceștia sunt glicerină, miere, pantenol, sorbitol și unele vitamine.
O mențiune merită acidul glicolic, derivat al trestiei de zahăr, folosit în industria cosmetică pentru ușurința cu care intră în piele și împinge celulele moarte spre suprafață, ceea ce grăbește procesul de întinerire a pielii. În plus, stimulează producția de colagen, care este proteina care dă pielii fermitate și elasticitate.
Deci da, e diferență mare între crema de 14 lei sau vaselină și cremele moderne, care au multiple feluri de a-ți ajuta piele: captează apa în piele, atrag apa din mediu, stimulează colagenul natural, îndepărtează celulele moarte.
Obiceiuri sănătoase pentru pielea mâinilor
1. bea suficientă apă2. nu te spăla cu apă fierbinte
3. aplică o cremă de mâini de calitate după ce te-ai curățat pe mâini și înainte de culcare